igor
Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kuj-pom
|
Wysłany: Czw 16:46, 21 Sty 2010 Temat postu: Zasady higieny przy uprawie pieczarki - ważne |
|
|
Podstawą zasadą ochrony uprawy w pieczarkarni jest zapobieganie i szybkie reagowanie na najmniejsze oznaki infekcji. Klimat w pieczarkarni ułatwia rozwój grzybów konkurencyjnych i pleśni co może spowodować infekcje i utratę plonu.
Oto podstawowe zasady których trzeba przestrzegać podczas uprawy pieczarki:
1. Utrzymaniu w czystości wymaga zarówno pieczarkarnia jak i jej otoczenie.
2. Dojścia, drogi i place przy pieczarkarni powinny być wybetonowane i łatwe do utrzymania w czystości. Ziemia w otoczeniu pieczarkarni jest z reguły zainfekowana białą zgnilizną. Do infekcji może dojść poprzez wniesienie ziemi do hali pod butami.
3. Roślinność wokół pieczarkarni należy regularnie kosić, unikając przy tym tworzenia pryzm np. ściętej trawy.
4. Odpady, a w szczególności obcięte trzonki i zarażone owocniki należy usuwać z terenu pieczarkarni.
5. Należy rozpoczynać pracę w czystej i zdezynfekowanej odzieży.
6. Wizyty i zabiegi w halach należy wykonywać w kolejności od najmłodszych do najstarszych. Zapobiega to przenoszeniu infekcji na młodsze hale.
7. Przed rozpoczęciem zbioru usuwa się lub zabezpiecza zainfekowane miejsca na okrywie. Nie usówać pleśni w fazie pylenia.
8. Skrzynki trafiające do pieczarkarni powinny być zdezynfekowane lub nowe. Na skrzynkach przenoszą się takie choroby jak: daktylium, sucha zgnilizna oaz zielone pleśnie.
9. Papier do okrywy przechowywać poza pieczarkarnią.
10. Przed drzwiami należy rozkładać maty z środkiem grzybobujczym.
11. Stosować wszelkie dopuszczalne środki chemiczne zalecane do ochrony pieczarki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|